Hovedmeny
undermeny

Et kraftsystem som er i likevekt har ingen resultant. Dette kan vi vise ved å legge kraftpilene som inngår i likevektssystemet etter hverandre. For et kraftsystem i likevekt så vil siste kraftpil ende opp der hvor vi startet og vi får vi en lukket kraftpolygon. Her må vi huske på å tegne kraftpilene med riktig retning og med lengde som tilsvarer kreftenes mål.

Likevektssystemet under er inntegnet i et rutenett. Prøv selv å legge kraftpilene etter hverandre og se at du får en lukket kraftpolygon. Rekkefølgen på pilene spiller ingen rolle.

Som regel vet vi uten videre at kraftsystemet er i likevekt fordi legemet er i ro, og en vanlig problemstilling er å bestemme ukjente reaksjonskrefter som inngår i kraftsystemet.

Vi kan bestemme en ukjent reaksjonskraft grafisk som den kraften som lukker kraftpolygonen.

Alternativt kan vi bestemme en delresultant av alle de kjente kreftene og så skjønner vi at den ukjente reaksjonskraften må være like stor og motsatt rettet av delresultanten.

Vi kan bare bestemme to ukjente kraftstørrelser ved hjelp av kraftpolygonen. Figuren viser hvordan vi kan bestemme mål og retning for en ukjent kraft ved å lukke kraftpolygonen.

I neste figur vises hvordan vi kan bestemme to krefters mål, forutsatt at retningen til de to kreftene er kjent.

 

Til sist vises hvordan retningen til to krefter kan bestemmes, forutsatt at kreftene har kjent mål.

Hvis kraftsystemet har mer enn to ukjente kraftstørrelser så finnes det mange mulige løsninger og vi klarer ikke å løse slike problemer.

Figuren under viser et kraftsystem i likevekt hvor kraften F3 har ukjent mål og retning. Vi tegner en hjelpefigur hvor vi legger F1 og F2 etter hverandre. F3 lukker polygonen.

I figuren under har vi et system hvor to krefter har ukjent mål, men retningen er kjent. Vi tegner en hjelpefigur og begynner med den kjente kraften G. Deretter tegner vi to linjer med retninger i samsvar med F1 og F2. Linjenes skjæreringspunkt angir lengden på F1 og F2.

 

Sammenløpende krefter

Dersom vi har flere krefter med angrepslinjer som møtes i ett felles skjæringspunkt så sier vi at kreftene er sammenløpende. Det er viktig å avklare om kraftsystemer er sammenløpende fordi dette påvirker likevektsberegningene. To krefter er alltid sammenløpende med mindre kreftene er parallelle. Det kan også vises at når tre krefter til sammen danner likevekt så vil disse kreftene være sammenløpende.

Plane kraftsystemer

Med kraftsystem mener vi alle de ytre krefter som til sammen virker på legemet. På disse nettsidene skal vi avgrense oss til plane kraftsystem, dvs. situasjoner hvor alle krefter virker i samme planet. I beregninger hvor den ytre belastningen skyldes tyngde så vil kraftsystemet ligge i et vertikalt plan.

Beskrivelse: 11