Hovedmeny
undermeny

Når det virker krefter mellom to legemer så skjer dette alltid i form av en gjensidig kraftpåvirkning mellom legemene. Når mannen dytter på kassen så dytter kassen på mannen med en like stor og motsatt rettet motkraft.

Newtons tredje lov slår fast at alle krefter har en motkraft som er like stor og motsatt rettet. Ingen krefter kan virke alene, krefter opptrer alltid parvis i form av to krefter, og det er likegyldig hvilken av de to kreftene som er kraft og hvilken som er motkraft. Kraften og dens motkraft er uløselig knyttet sammen og to sider av samme sak. Vi finner par av krefter og motkrefter overalt hvor det virker krefter, og det totale bildet av krefter på mann, kasse og jordklode skulle bli omtrent som vist under.

Figuren under viser er kloss som ligger i ro på et gulv. Jordas tyngdekraft G virker nedover, og samtidig virker det en tyngdekraft på jorda fra klossen, og denne virker oppover. De to grønne kreftene er motkrefter til hverandre og det er ikke disse to som er årsaken til at klossen er i likevekt, for det er jo bare den ene av de to tyngdekreftene som virker på klossen. Klossens likevekt skyldes reaksjonskraften F mot klossen fra gulvet. Også reaksjonskraften F har en motkraft som virker fra klossen mot bakken. Motkrefter er ikke det samme som reaksjonskrefter. Det er reaksjonskrefter som skaper likevekt, ikke motkrefter.

Figuren under viser to personer som drar i hver sin ende av et tau. På tauet virker to like store og motsatt rettete krefter i endene. Det er disse kreftene som skaper likevekt for tauet. Når personene drar i tauet så drar tauet samtidig på personenes hender. Kraft og motkraft virker på hvert sitt legeme der hvor det skjer en kraftutveksling.