Flerakset spenningstilstand

Spenninger i flere retninger

Frem til nå har vi begrenset oss til å se på materialspenninger i bjelker. I bjelker har vi en-akset spenningstilstand hvor normalspenninger σx virker i bjelkens lengderetning og skjærspenninger τxy som virker i tverrsnittet, i lastplanet. Vi skal nå se at normalspenninger kan virke i flere retninger. Figuren under viser en sylindrisk beholder med et indre overtrykk. Hvis vi studerer veggene i trykktanken vil vi finne både langsgående normal­spenninger σL og sirkulære normal­spenninger σφ. Her har vi altså to-akset spenningstilstand.

Beskrivelse: 28

Likevekt av venstre halvdel gir:          

           

Likevekt av en skalk gir:                     

           

Hydrostatisk trykk

Hvis vi senker en massiv stålkloss ned på dypt vann så vil klossen ikke bli deformert og materialet vil ikke flyte, uansett hvor stort hydrostatisk trykk materialet utsettes for. Materialet blir ikke påvirket fordi det ytre trykket utlignes av et indre trykk og vi får det samme trykket inni som utenpå. På tilsvarende vis merker vi ikke atmosfæretrykket som er på jordoverflata. En stav som senkes ned på dypt vann tilsvarende aldri knekke ut pga det hydrostatiske trykket.

Beskrivelse: 17 01

Det hydrostatiske trykket virker på alle flatene til klossen, og vi får normalspenninger i tre retninger. De tre normalspenningene er like store dvs. σ1 = σ2 = σ3, og en slik spenningstilstand gir ingen belastning på materialet. Hvis vi derimot hadde spenning i kun en retning, dvs. σ1 ≠ 0, σ2= 0 og σ3= 0, ville materialet etter hvert gi etter. Det er forskjellene mellom de tre normalspenningene som gir en belastning på materialet, og materialet flyter hvis den største forskjellen overskrider flytegrensen. Et ytre trykk er aldri noe problem så lenge σ1 = σ2 = σ3. Vi kan sette opp følgende dimensjonerings­kriterium:

Tresca-kriteriet:

Plane spenninger

Plan spenningstilstand vil si at alle spenninger virker i samme planet og σ3 = 0. Vi ser på en terning som er så liten at spenningene blir tilnærmet de samme på de motstående sidene. En slik terning kalles en partikkel. For plane spenninger blir Tresca-kriteriet som følger.

Beskrivelse: 21

 

Belastning

Dim. kriterium

Kommentar

Beskrivelse: 17 04

Ren aksiallast

σ1 < σf

Kjent fra før

Beskrivelse: 17 02

Strekk i begge retninger

σ1 > σ2

σ1 < σf

Den minste normalspenningen (i dette tilfellet σ2) gir ingen belastning på materialet.

Det er forskjellen mellom σ1 og σ3 som er dimensjonerende.

Beskrivelse: 17 03

Strekk i en retning, trykk i den andre

σ1 + │σ2 < σf

 

σ1 og σ2 bidrar like mye

I diagrammet under er de to normal­spenningene plottet langs hver sin akse. Tresca-kriteriet blir da en sekskant og det skraverte området viser hvilke spenningskombinasjoner som ikke gir flytning. Vi ser at trykk og strekk håndteres likt, og vi ser at diagrammet er symmetrisk som betyr at det ikke har noen betydning hva som er σ1 og hva som er σ2. For en gitt σ2 har σ1 ingen betydning så lenge den har samme fortegn som σ2. Hvis σ1 har motsatt fortegn av σ2 så reduseres kapasiteten for σ2 tilsvarende σ1.

Beskrivelse: 2

En alternativ framstilling av Tresca-kriteriet er vist under. Her er σ1 og σ2 plottet langs samme akse; dersom avstanden mellom σ1 og σ2 er større enn flytegrensen så flyter materialet.

Beskrivelse: 22

Jevnføringsspenning

Regne­messig er det upraktisk med et dimensjonerings­kriterium som er fortegnsavhengig. Hvis vi i stedet bruker en ellipse som går gjennom sekskantens hjørner, jf. figuren under, så gjør vi ikke mye feil. En slik ellipse kan uttrykkes ved følgende ellipselikning.

Beskrivelse: 2

Vi kan nå sette opp von Mises-kriteriet som er et alternativt dimensjonerings­kriterium i forhold til flyt:

Von Mises-kriteriet

σj kalles for jevnføringsspenning og denne har ingen fysisk betydning, men den er et uttrykk for forskjellen mellom σ1 og σ2. Selv om ellipsen er en forenkling av teorien, viser det seg at ellipsen passer vel så godt med erfaringsdata som sekskanten. Flerakset spenningstilstand kan altså håndteres ved hjelp av von Mises-kriteriet.

Beskrivelse: 23

Vi velger σ1 som den største normalspenningen. Diagrammet over viser hvordan jevnføringsspenningen påvirkes av den andre normalspenningen σ2. Diagrammet er dimensjonsløst og både σj og σ2 angitt i forhold til σ1. Vi ser at når de to normalspenningene har samme fortegn så blir jevnføringsspenningen lite påvirket og har omtrent samme verdi som den største normalspenningen (σj ≈ σ1). Men jevnføringsspenningen får en kraftig forsterkning hvis σ2 har motsatt fortegn av σ1. Med σ2 = -σ1 blir σj = 1,73σ1.

Skjærspenninger

Vi ser på et tynnvegget rør som er belastet med et torsjonsmoment og her får vi kun skjærspenninger. Vi skal se på en partikkel som vist under. For at partikkelen skal være i likevekt både med hensyn på kraft og moment må det virke to like store og motsatt rettede kraftpar på partikkelen.

Beskrivelse: 17 07Beskrivelse: 17 08

Vi skal nå se på hvilke spenninger som virker på de diagonale planene i terningen. Vi deler partikkelen i to som vist under, og beregner resultanten av de to skjærkreftene. På den ene diagonalen får vi kun strekknormalspenninger.

Beskrivelse: 3

På den andre diagonalen får vi kun trykkspenninger. På tilsvarende vis som over får vi σ2 = −τ. Dette betyr at hvis en partikkel roteres 45° så får vi kun normalspenninger. Vi kan altså sette likhetstegn mellom de to partiklene under:

Beskrivelse: 17 10

At skjærspenningene gir strekk i en retning og trykk i den andre retningen tilsier stor belastning på materialet. Vi ser at skjærspenningene gir stor jevnføringsspenning, og materialet flyter når τ = 0,58 σF.

Legg merke til at skjærspenninger i et plan er normalspenninger i et annet plan. σ og τ er altså to sider av samme sak og uløselig knyttet sammen. Skjærspenninger gir en deformasjon av materialet omtrent som vist under.

Beskrivelse: 24

Hovedspenninger

Vi har sett at skjærspenninger i ett plan kan erstattes med normalspenninger i et annet plan. Det viser seg at vi for enhver spenningstilstand kan orientere en partikkel slik at vi får plan med kun normalspenninger. Spenningene i disse planene kaller vi for hovedspenninger.

 

Beskrivelse: 17 11

Hovedspenningene er nøkkelen til å håndtere skjærspenninger i mekanikk. Vi kan nemlig alltid omforme koordinatspenninger σx og τxy til hoved­spenninger σ1 og σ2. Og når vi har funnet hovedspenningene kan vi bruke von Mises-kriteriet for å kontrollere spennings­tilstanden i forhold til flyt. I praksis er det en omvei å gå via hovedspenningene og vi setter derfor opp uttrykk for σj direkte, som funksjon av koordinatspenningene:

Jevnføringsspenning

Plan spenningstilstand:         

En-akset spenningstilstand:  

Legg merke til at σj alltid er en positiv størrelse. Ellers skal vi være oppmerksom på fortegnet for leddet σxσy i uttrykket over. For bjelker hvor vi kun skal kombinere σx og τxy blir uttrykket langt enklere. Legg merke til følgende spesialtilfeller:

Normalspenninger fra kontaktkrefter

Når det virker kontaktkrefter på overflaten til en konstruksjon så er det i virkeligheten et trykk som fordeler seg over en flate; all belastning har en viss utstrekning og en punktlast er alltid en forenkling. I materialet rett under kontakttrykket får vi en normalspenning σy = p. Belastninger som fordeler seg over svært små flater kan lokalt gi svært store material­spenninger som det må tas hensyn til. Figuren under viser et eksempel på en dårlig forbindelse mellom to bjelker hvor vi lokalt kan få svært store spenninger.

Beskrivelse: 29