Spenning og tøyningt

Oppgave

Figuren viser en bjelke av typen FB200x20 som er belastet som vist. Kontroller spenningene i bjelken. Største tillatte spenninger stillatt = 200MPa.

Løsning

Vi starter med å beregne opplagerkreftene, deretter bøyemomentet under punktlastene og tegner så opp bøyemomentdiagram som vist over.

 

Vi henter ut det største bøyemomentet Mdim = 8,8kNm fra diagrammet.

Annet arealmoment for FB200x20:

Største normalspenninger:    dvs. OK

Oppgave

Figuren viser en fritt opplagret IPE140 stålprofil med Re = 235MPa. Kontroller bjelken i forhold til flyt når sikkerhetsfaktoren skal være minst n = 2,0.

Beskrivelse: 13-1

Løsning

Symmetri tilsier at hvert opplager tar halve lasten dvs. FAy = FBy = 6·8/2=24kN. Setter opp uttrykk for snittkreftene mellom A og B:

Beskrivelse: 13-2

Finner beliggenheten til topp- og bunnpunkt ved å derivere uttrykket over:

Regner ut verdier for momentdiagrammet ved opplagrene og ved midten:

 

På tilsvarende vis kan man sette opp uttrykk for M for de deler av bjelken som er utenfor opplagrene. Men vi vet at M=0 ved endene, vi kjenner momentet ved opplagrene og vi vet hvilken kurvatur momentdiagrammet skal ha. Dermed har vi nok opplysninger til å tegne momentdiagrammet.

Momentdiagrammet er symmetrisk og diagrammet er tegnet på strekksiden. Det største opptredende bøyemomentet for bjelken er Mdim=12kNm og vi tar denne med oss i de videre beregningene.

 

Fra profiltabellen henter vi annet arealmoment Iy = 541cm4 for IPE140. Vi får største opptredende spenninger i overkant og underkant:

Prøver IPE160 med I = 869cm4:

Figuren under viser hvor vi finner de største spenningene.

Beskrivelse: 13-3

 

Oppgave

Bestem de største normalspenningene i konstruksjonen hvis vi (1) velger rør Ø200x8 eller (2) T140-profil

Løsning

Bestemmer opplagerkrefter som presenteres i belastningsdiagram og så tegner vi diagram for de tre snittkreftene V, M og N.

 

Vi finner det største bøyemomentet midt på bjelken. Hvis vi ser på et snitt like til venstre for midten, får vi dessuten en aksialkraft. Bruker derfor Mdim = 15kNm og Ndim = -17,3kN.

(1)  Rør 200x8

Tegner en skisse som viser spenningene i tverrsnittet. Areal­senteret ligger i midten og bøyemomentet gir derfor like store bøyespenninger i overkant og i underkant (men motsatt rettet). På oversiden gir både σB og σA trykk og disse forsterker hverandre. Vi finner altså de største spenningene i overkant

Beskrivelse: 7

 

(2)   T140:

Beskrivelse: T-stål

Beskrivelse: T-stål

Beskrivelse: T-stål

Fra profiltabell henter vi følgende tverrsnittsdata: A = 3990mm2, Ix = 6,6·106mm4, d = 38mm

Beskrivelse: 7

 

Tegner en skisse av spenningene. I og med at arealsenteret ligger nærmest overkanten vil vi få størst bøyespenninger i underkant (strekk). I dette tilfellet bør vi ikke redusere σBu med σA. Husk på at like til høyre for midten har vi ingen aksialkraft. På oversiden derimot hvor både σBo og σA gir trykk bør vi korrigere (dvs vi ser på venstre siden av midten). Det kan være vanskelig å vurdere hvor vi får de største spenningene og vi sjekker for ordens skyld både i overkant og i underkant.

    og   

Legg merke til σA som er langt mindre enn σB og dette er typisk.